939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Питання пов'язані з не дуже старих або нових ПК
radical
Повідомлень: 224
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення radical »

Ви можливо чули про успішну роботу регістрової пам'яті DDR на деяких 754/939 платах.
Головним чином, це плати Asus та Gigabyte.

Тут трапилося мені таке дивне:

https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... xe-rev-2.0

я от думаю, з якого дива вони це намалювали, хтось це перевіряв насправді, є пруфи?

У мене просто колись була така плата, я її давно продав, коли переходив на АМ3, через що досі жалкую.
Але пам'ятаю, що з нею різні дива траплялися при чотирьох плашках по гігу.

Не у кого немає такої плати, часом?
v0f41k
Повідомлень: 128
З нами з: 17 червня 2022, 16:46

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення v0f41k »

Дякую за створення такої цікавої і корисної теми.
У мене asus A8V deluxe плата використовується на основному компі. Також є ще 2 компа на цій платі на різних локаціях та запасна напівробоча A8v плата.
На overclockers є багатосторінкова тема присвячена цій платі.
Прошивки біосів A8V deluxe та A8V різні, ті що з A8V кращі, але чомусь не всі корректно працюють на deluxe
Головна проблема плати asus A8V deluxe в останній прошивці біосу - це криве лайно не працює з конфігурацією коли всі слоти заповнені. тобто з останньою прошивкою якщо заповнити всі слоти DDR не залежно від об'єму плата не стартує.
Нажаль знайти 4 планки 2gb ddr1-400/3200 мені не вдалося. Всі що знайшов об'ємом 2гб з серверів 333/2600 або 266/2100. тому стоять 4 планки звичайної не регістрової пам'яті.
Проци використовую 4800+. 5200+ не зміг знайти в продажу.

чіпсети via, sis, uli(ali) всі працюють з регістровою пам'ятю. А ось intel та nforce сегментовані - регістрову пам'ять підтримають лише серверні версії чіпсету.

Давно шукаю https://f5soft.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=75 материнку на цьому чипсеті іншого (не asus/asrock) виробника. Але в Україні їх нема, зараз мабуть можливо купити лише на e-bay

чому цікавить інший виробник - потрібна можливість прошити не рідний біос. Якщо чіпсет, мульт (winbond або ite) та клокер співпадає біос має працювати.

Маю Tyan S2882 Thunder K8S Pro 2x opteron socket 940, 8Gb (8x1Gb), але вона нажаль не має AGP порту
В робочих станціях та серверах тих років нажаль дуже швидко перейшли на socket LGA1207( socket F), такі теж маю (HP XW9400 та Sun X4200)
radical
Повідомлень: 224
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення radical »

B мере є 4 модулі 2ГБ DDR400R Micron
Вони працюють на A8N-E, але тільки по одній на канал. Також маю Gigabyte, теж на нфорс4, з нею два модулі в одному каналі працюють, але на ній один канал пам'яті дохлий.
Так що, справді на А8V deluxe працює більше 4ГБ?
І якщо шукати ці плати, то краще брати не-делюкс?
Я просто раніше вважав, що делюксова версія тільки додатковими контроллерами відрізнялась та голосовим POST
ApostolCV
Повідомлень: 243
З нами з: 13 червня 2022, 15:42

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення ApostolCV »

Доброго вечора.
Питання можливо як по темі а може не по темі оскільки платформи родичі.
Оскільки починаючи з сокета 754 контролер пам'яті переїхав у проц. то і питання скільки бачать ці процессори с754/с939. Бо точно пам'ятаю , що на Ам2 були певні болячки пов'язані з ОЗУ(кількість/ слоти).
----------------------------------------------------
У пошуку Pentium 4 Extreme Edition.
Топовий "Віллі" під 423.
Інші інженерники обговорю. :!: :?: :?:
radical
Повідомлень: 224
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення radical »

На 939 сокеті бачив скріни з 16ГБ, є такі рідкісні регістрові модулі на 4ГБ. Плата була щось типу A8N-E deluxe.
754 сокет теж підтримує регістрову пам'ять, але тут теж треба підтримка з боку плати.
Асус 754 на нфорс4, який в мене є, на цій пам'яті не стартує, на відміну від асуса на 939.

У платформи АМ2 взагалі немає ніяких проблем з пам'яттю, скільки вдасться запхнути, стільки й бачить.
Виняток тут (ага, всі уже здогадались) VIA+AGP
На AM2NF3-VSTA обіцяють 16ГБ пам'яті і вони там працюють. На якусь біостарину, де було заявлено 4ГБ як максимум, 10ГБ я ставив і воно працювало.

АM3/AM3+ працює з 64ГБ))
Аватар користувача
Babasha
Повідомлень: 191
З нами з: 08 серпня 2022, 04:21

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення Babasha »

radical писав: 15 жовтня 2022, 21:13 На 939 сокеті бачив скріни з 16ГБ, є такі рідкісні регістрові модулі на 4ГБ. Плата була щось типу A8N-E deluxe.
754 сокет теж підтримує регістрову пам'ять, але тут теж треба підтримка з боку плати.
Асус 754 на нфорс4, який в мене є, на цій пам'яті не стартує, на відміну від асуса на 939.

У платформи АМ2 взагалі немає ніяких проблем з пам'яттю, скільки вдасться запхнути, стільки й бачить.
Виняток тут (ага, всі уже здогадались) VIA+AGP
На AM2NF3-VSTA обіцяють 16ГБ пам'яті і вони там працюють. На якусь біостарину, де було заявлено 4ГБ як максимум, 10ГБ я ставив і воно працювало.

АM3/AM3+ працює з 64ГБ))
Любопытно, а ASUS M2N на AM2 же?
Там сам БИОС, как и Винда, может и рапортуют о большем объеме, но честно пишут "используется 3.4Гб"
Так и должно быть?
radical
Повідомлень: 224
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення radical »

Там надо настройки биоса посмотреть на предмет ремапа,
У брата M2N-E плата 10 ГБ памяти видит совершенно точно.

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/s ... 53_m2n.pdf

M2N даже по мануалу 8ГБ поддерживает
v0f41k
Повідомлень: 128
З нами з: 17 червня 2022, 16:46

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення v0f41k »

radical писав: 16 жовтня 2022, 10:09 ...
M2N даже по мануалу 8ГБ поддерживает
так вона ж socket AM2, це вже offtop
radical
Повідомлень: 224
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

Re: 939 сокет та 8ГБ (і більше) пам'яті

Повідомлення radical »

v0f41k писав: 15 жовтня 2022, 13:09 Прошивки біосів A8V deluxe та A8V різні, ті що з A8V кращі, але чомусь не всі корректно працюють на deluxe
Головна проблема плати asus A8V deluxe в останній прошивці біосу - це криве лайно не працює з конфігурацією коли всі слоти заповнені. тобто з останньою прошивкою якщо заповнити всі слоти DDR не залежно від об'єму плата не стартує.
Доброго дня!
Слухайте, а у A8V не делюкс теж є баг на останньому біосі з чотирма планками? У мене лається на USB та тухне через 15 секунд

помилка
"usb device over current status detected..."
Відповісти