Половинный объем памяти.

Питання пов'язані з не дуже старих або нових ПК
ApostolCV
Повідомлень: 248
З нами з: 13 червня 2022, 15:42

Половинный объем памяти.

Повідомлення ApostolCV »

После того как я столкнулся с проблемой во второй раз я решил подискутировать на данную тему может кто знает как это лечить .
Как вы могли понять при дербане старого железа извлекались планки памяти.
Планки чаще идентичные и одни после протирки ластиком заводились корректно, а не которые могли запускаться лишь в половинном объеме. Не зависимо от того сколько модулей памяти установлено в систему.
Модули памяти двухсторонние.
И, если в случае с одинаковыми модулями SDRAM на 32 мб один из них начинает работать как 16 то на это по то с ЕДО моделями непонятка.
У ЕДО моделей нет конфигурационной микросхемы.
Как мне кажется (по логике вещей) количество памяти на модуле определяют или конфигурационные страпы или что-то по типу коммутируещих смд конденсаторов.
Может кто уже устранял дефект или лучше плавает в данной сфере.
----------------------------------------------------
У пошуку Pentium 4 Extreme Edition.
Топовий "Віллі" під 423.
Інші інженерники обговорю. :!: :?: :?:
v0f41k
Повідомлень: 128
З нами з: 17 червня 2022, 16:46

Re: Половинный объем памяти.

Повідомлення v0f41k »

модулі пам'яті simm можуть бути однобанкові (1,4,16,64)та двохбанкові (2,8,32,128). Dimm аналогічно 1x,2х,4x ,банкові. Кількість cas та ras ліній заведених від чіпсета до роз'ємів пам'яті також відрізняється і залежить як від чіпсету так і від розводки конкретної плати.
Ще залежить від підтримки чипсетом щільності пам'яті на одну мікросхему. Загугліть табличку "sdram итоги".
Побороти проблему зі щільністю дозволяють двоповерхові чотирьохбанкові модулі, де мікросхеми меньшої щільності напаяні в два ряди з кожної сторони.
Якщо чіпсет не підтримує потрібну щільність, або на роз'єм заведена недостатня кількість RAS ліній материнка модуль бачить не повністю.

Тему напевно треба перенести "до 2000 року", бо чіпсети випущені після як правило підтримують високу щільність 64 та 256мбіт.

на simm модулях є конфігураційні резистори-перемички, на dimm мікросхема SPD. Деякі дешеві модулі взагалі їх не розпаюють.
В залежності від біосу алгоритм підрахування встановленої ОЗУ відрізняється, але деякі в основному бренди не будуть працювати з модулями без резисторів або SPD.
radical
Повідомлень: 226
З нами з: 15 червня 2022, 15:47

Re: Половинный объем памяти.

Повідомлення radical »

До речі, там ще була проблема, що чипсет може підтримувати 256МБіт, але ощадливий виробник не зробив потрібну розводку на платі.
Як от у мене зараз на руках є плата на VIA 693A, яка ділить навпіл 512МБ модуль, а 1024 начетверо.
Колись на rom.by була схема модифікації акорповської плати під 256МБіт (там ще був потрібен патч біосу), але за давністю посилання те загубилося. У кого є досвід, там дуже багато паяльних робіт?
Відповісти