ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Питання пов'язані з старими IBM сумісними ПК
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

Лінійка ThinkPad є однією з найвідоміших у світі ноутбуків. З моменту свого створення, у 1992 році від IBM, бренд ThinkPad розпочав свій шлях.

Законодавець форми ноутбука, яку кардинально не змінювали вже більше чверті століття, бренд, який став синонімом якості та надійності, - все це про лептопи для бізнесу та роботи ThinkPad.

Не всі бренди можуть похвалитися тим, що вони стояли біля витоків цілої категорії пристроїв, але лінійка ThinkPad – така.

З моменту свого створення бренд був визнаний найкращим у сфері портативних бізнес-комп'ютерів.

Світ уперше познайомився з цим брендом у 1992 році, а у 2022 році серія відзначає ювілей — їй виповниться 30 років.

Де тільки не побували ноутбуки ThinkPad за 30 років: космос, музеї, військові полігони, наукові лабораторії та клініки.

Навіть перший «твіт» із орбіти зроблено з одного з них.

Назва ThinkPad походить від девізу, придуманого співробітниками IBM ще в 1920-х роках. Слово "THINK" (англ. "думай") прикрашало ранні логотипи IBM і, зрештою, перейшло на кишенькові паперові блокноти (англ. "notepads"). Поєднавши ці два слова, Денні Уейнрайт (Danny Wainwright) вигадав бренд ThinkPad.

Всесвітньо відомий дизайнер Річард Саппер, створюючи форму першого лептопа ThinkPad, надихнувся бенто. Це поширені в Японії традиційні коробочки для обідів.

Давати незвичайні імена прототипам – давня традиція. Наприклад, ноутбук Nectarine (нектарин) – це ThinkPad 700C, а Butterfly (метелик) – це модель 701C.

IBM ThinkPad 700C — перший портативний комп'ютер, який не поступався стаціонарним продуктивністю.

В 1992 поява цього мобільного автономного пристрою стало проривом в корпоративному сегменті.

В основі ноутбука ThinkPad 700C – процесор 486SLC з тактовою частотою 25 МГц. Моделі ThinkPad, випущені у 2017 році, базуються на процесорах із частотою до 3,1 ГГц. За 25 років вона зросла у 124 рази, а кількість робочих елементів процесора – транзисторів, збільшилась у 7 тис. разів.

Так ноутбук ThinkPad 701C "метелик ThinkPad", як його прозвали в народі. Він був високо оцінений завдяки гарному та продуманому механізму клавіатури, що розкривається разом із відкриттям ноутбука. У результаті ми отримуємо клавіатуру навіть більшу за ширину пристрою, так що її бічні сторони виступають за межі корпусу. 701C отримав таку популярність, що навіть потрапив до колекції експонатів промислового дизайну у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Саме там як експонат виставляється TrackWrite - незвичайна клавіатура, яка використовувалася в ноутбуці 701. Таке рішення дозволяло лептопу залишатися компактним у закритому вигляді, але водночас давало можливість зручно працювати. TrackWrite - так у документації називається складана клавіатура-метелик у лептопі 701C.

1993 року для Японського ринку компанія IBM випустила ноутбук з інтегрованим лазерним принтером Bubble Jet. То був ThinkPad 555BJ.

ThinkPad 555BJ став першою моделлю, в яку було вбудовано лазерний принтер.

Неординарний дизайн мала і клавіатура, розроблена для моделі 760. Користувачі могли рухати її під різними кутами по відношенню до дисплея, щоб друкувати було максимально зручно.

Між 1992 та 1999 роками було випущено близько 118 різних моделей ThinkPad.

Перший ноутбук Lenovo серії ThinkPad відправили у космос у 1993 році.

Модель під назвою ThinkPad 750С розташовувалась на борту шатлу «Індевор» і скористалася для ремонту Hubble – орбітального телескопа.

Через сім років NASA замовили вже понад півтисячі лептопів саме цієї лінійки. Вони були потрібні для підготовки екіпажу та розробки космічного ПЗ.

Пристрої, що працюють на шатлах NASA, трохи модифікували, щоб їх можна було комфортно використовувати в невагомості. Так, виробник наніс на їх корпуси липку стрічку, яка дозволила закріпити ноутбуки на поверхні. Крім того, через незвичайні умови експлуатації розробникам довелося змінити розташування комплектуючих: центрального процесора, відеокарти, а також кулера.

Майже всі Синкпади тестуються за стандартами міністерства оборони США та отримують сертифікацію MIL-STD-810G. Їх тестують на стійкість до падінь, кидаючи з півтораметрової висоти, на міцність та стійкість кришки та екрану, на стійкість до морозів та спеки. Лептопи навіть піддають дії статичною електрикою. І це лише кілька прикладів.

Усього існує 12 параметрів тестування.

Це ще одне підтвердження надійності апаратів IBM, що їм довіряють навіть у NASA.

На цій космічній місії використання ThinkPad не припинилося. З 2006 року модель A31p використовують у МКС для організації електронного поштового зв'язку.

За даними на 2010 рік, на космічній станції знаходиться 100 ноутбуків із серії Thinkpad.

68 з них - це все ті ж A31p, а решта - новіші T61.

Аж до 2011 року МКС працювала над інтеграцією всіх пристроїв у єдину локальну мережу. Тепер так і є: всі лептопи МКС — частина її локальної мережі, і всі вони — ThinkPad.

Особливість ThinkPad 755CDV - знімна задня кришка матриці та система підсвічування. Поклавши "оголений" екран на кодоскоп (пристрій для проектування слайдів), користувач може отримати проектор.

Гума на ковпачках маніпуляторів TrackPoint дуже зносостійка, такий же матеріал використовують для коліс вагончиків «американських гірок».

Кішки, точніше подушечки їхніх лапок, подали ідею для форми нековзних амортизуючих ніжок ThinkPad.

Ще одна анімалістична частина лептопів – кулер «совине крило». Форма крил цих птахів надихнула розробників конструкції лопат вентилятора, коли вони шукали спосіб зменшити шум від швидкісних поїздів у Японії.

У моделях ThinkPad 800, родом із кінця 1990-х, використовувалася операційна система AIX, створена компанією IBM на основі UNIX.

Якщо зі всіх лептопів ThinkPad скласти ланцюжок, вона повністю обігне нашу планету Земля.

За 18 років, з 1992 до 2010 року, було продано 60 млн. лептопів. 100-мільйонний ThinkPad виявився у клієнта у 2014 році. Компанія продала 40 млн ноутбуків за чотири роки! Ювілейний лептоп назвали "Єва". А у 2017 році кількість проданих моделей досягла 130 млн.

Перші моделі нового десятиліття так само були успішні: T-серія ThinkPad дебютувала за допомогою ThinkPad T20 у травні 2000 року. Ноутбук являв собою компроміс між компактністю та потужністю.

Серія T як бізнес-орієнтована лінійка призначалася для широкого спектру завдань. Серія X розроблялася для тих, хто постійно подорожує і потребує компактного пристрою, а серія A, навпаки, претендувала на роль настільного комп'ютера. Наступного року було представлено перший ноутбук бюджетної серії R.

Із самого початку у виробництві ноутбуків застосовувалося вуглеволокно. Це зробило моделі міцними та привабливими. Першою моделлю, в назві якого відобразилася ця фішка, став ThinkPad X1 Carbon. Традиційно чорні ноутбуки лінійки ThinkPad зібрані або на жорсткій рамі з магнієвого сплаву і титану (маркетингове ім'я рами - Rollcage - застосовувалася в моделях Т класичної T або в цільному магнієвому піддоні (серія X, серія T починаючи з T431s), або в корпусах з вуглепластику (серія X1 Carbon, частково - сучасні серії X і T4xxS), або з армованої пластмаси (актуальні бюджетні лінійки).

Що головне в ноутбуках від IBM?

Ставлення до користувача.

Фахівці компанії приділяли першорядне значення зручності роботи. Зокрема, це виливається в те, що у всіх ноутбуків від IBM надзвичайно зручна клавіатура (за сумою — одна з найкращих із існуючих на ринку), коли на другому місяці використання раптом виявляєш, що відкривати кришку, тримати ноутбук у руках та ін. , набагато краще ніж у конкурентів. А ще ноутбуки IBM комплектуються серйозним комплектом програм та утиліт, що значно підвищують зручність та безпеку роботи з комп'ютерами цієї фірми.

IBM є, за що любити: у порівнянні з багатьма компаніями-конкурентами, ця фірма найчастіше оснащує ноутбуки корисними функціями ThinkPad.
Отже, які цікаві особливості є в апаратів?

TrackPoint або «червона кнопка» - це мікроджойстик, який здатний повністю замінити комп'ютерну мишку. Завдяки шорсткої поверхні міні-маніпулятора, виготовленого з міцної гуми, можна спокійно керувати курсором ноутбука, причому навіть вологими пальцями. Працювати з такою «мишкою» легко: напрямок натиску задає бік, у який повинен рухатися курсор, а сила натискання — швидкість. Юридично джойстик TrackPoint, за допомогою якого користувач може керувати курсором, не червоний, а пурпурний. Таке визначення обрано, щоб уникнути розбіжностей у термінології регламенту, передбаченого для екстрених випадків знеструмлення електромережі. За стандартами безпеки IBM у документі фігурує червоний колір.

Під кнопкою «пробіл» є дві кнопки, які замінюють кнопки комп'ютерної мишки. Але ними користуватися зовсім не обов'язково: можна вибрати в налаштуваннях Press-to-select, тоді натискання на джойстик дорівнюватиме натисканню на кнопку миші.

ThinkLight – зручна реалізація підсвічування, яка не тисне на очі. У ранніх моделях у кришку ноутбука було вбудовано світлодіодний ліхтарик, який м'яко підсвічував клавіатуру. Зараз ця технологія не використовується: її замінили класичним підсвічуванням клавіатури.

ThinkVantage Technologies – гарант безпеки та надійності використання лептопу. Являє собою програмно-апаратну комбінацію, що захищає комплектуючі та дані.

Активна система захисту інтелектуальне охолодження спрацьовує, коли ноутбук використовується на межі, що допомагає підтримувати оптимальну продуктивність і температуру.

Програмне забезпечення Fingerprint зчитувач відбитка пальців забезпечує надійніший захист інформації від сторонніх, ніж введення пароля на клавіатурі.

Active Protection System - акселерометр, який відіграє роль сенсора руху: спрацьовує, якщо пристрій падає, і блокує роботу HDD , що дозволяє запобігти його пошкодженню та знищенню файлів.

Дренажні отвори - захищають клавіатуру та апаратну частину, якщо на девайс проллється рідина: отвори відводять вологу.

У моделях до 2013 року рамка твердості на внутрішній стороні кришки (конструкція IBM Clamshell) не давала продавити екран.

У моделях із класичними корпусами, з моделі T20 до T431s (з 2000 по 2013 рік) використовувався однаковий круглий роз'єм живлення.

Laptop Magazine у 2006 році назвав ThinkPad ноутбуком з найкращою та якісною клавіатурою у світі.

ThinkPad X60s потрапив у Top-100 журналу PC World у 2006 році. У 2005 році той же журнал визнав ThinkPad найнадійнішим ноутбуком у світі.

ThinkPad у 2007 році в огляді журналу PC Magazine був визнаний найнадійнішим ноутбуком у світі.

Серія ThinkPad стала першим продуктом, який отримав премію Зали слави журналу PC World.

Ноутбуки серії ThinkPad X визнали вибором редакції журналу серед планшетних комп'ютерів.

ThinkPad X60s зайняв перше місце у змаганні серед ультрапортативних ноутбуків журналу PC World. Він зміг пропрацювати 8 годин та 21 хвилину на одній зарядці.

Новий ThinkPad T60 з'явився на ринку у січні 2006 року і вдихнув у лінійку друге життя. Ноутбук також представив те, що справило революцію у комп'ютерному світі – багатоядерні процесори.

IBM Thinkpad T60 був першим із ThinkPad, хто працював на базі двоядерних процесорів Intel Core Duo та Core 2 Duo. Також у пристрої вперше був використаний каркас з магнієвого сплаву, який підвищив якість складання, 3G-модем та багато іншого.

T60, як і раніше, високо цінується комп'ютерниками, оскільки багато хто вважає його останнім справжнім ThinkPad: як через його дизайн і якість збірки, так і через екран зі співвідношенням сторін 4:3.

З погляду моїх особистих уподобань, IBM Thinkpad практично стандарт. Надзвичайно елегантна, стильна, і в той же час строга і без викрутасів машинка (немалу частку шарму забезпечує дуже невелика товщина системи).

Я взагалі прихильник такого стилю, тому IBM мені дуже сподобався.

ThinkPad відсвяткує своє 50-річчя 5 жовтня 2042 року в неділю.

Компанія IBM вклала у ноутбуки ThinkPad весь потенціал сучасної технічної думки.

Ця лінійка символізує собою все, що потрібно для бізнесу та роботи – надійність та прагнення використовувати інновації для розвитку та руху вперед.

Окрім х40 маю до нього докстанцію, зовнішній usb-флопідиск, зовнішній окремий cd-r та карман usb. Також, якщо знаходжу марки, значки, одяг чи інші речі із їхнім маркуванням то неможу пройти повз. Книги спогади про компанію IBM окрема тема. Якщо у Вас щось є із такого діліться, показуйте, пропонуйте.
Вкладення
7.jpg
9.jpg
8.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Востаннє редагувалось 01 жовтня 2022, 10:03 користувачем vaz2101, всього редагувалось 1 раз.
Аватар користувача
BreakPoint
Повідомлень: 293
З нами з: 11 червня 2022, 20:54
Звідки: Київ
Контактна інформація:

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення BreakPoint »

Переніс у "залізо до 2000 року" бо "заральні дискусії" це для флейму на непов'язані теми.

Цікава стаття. Багато чтого не занав. Ноутбуки IBM пройшли повз мене. В мене були Fujitsu, Asus, HP, DELL та Lenovo. Після проичитання захотілосья IBM купити :D.
Я так розумію, що ноутбуки мало хто збирає. Мені іноді попадалися, але у дуже поганому стані. Це треба дуже заморочитися, щоб цого до розуму довести. З компами простіше.
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

BreakPoint писав: 01 жовтня 2022, 08:50 Переніс у "залізо до 2000 року" бо "заральні дискусії" це для флейму на непов'язані теми.

Цікава стаття. Багато чтого не занав. Ноутбуки IBM пройшли повз мене. В мене були Fujitsu, Asus, HP, DELL та Lenovo. Після проичитання захотілосья IBM купити :D.
Я так розумію, що ноутбуки мало хто збирає. Мені іноді попадалися, але у дуже поганому стані. Це треба дуже заморочитися, щоб цого до розуму довести. З компами простіше.
Так, все вірно. Є люди які збирають ІВМ але там цінник від 4к за цікаві моделі. А загальний шаблон " що ці ноутбуки невбиваються " якраз і призводить до того, що їх зношують до дир, а потім продають. Ну або бачив такий випадок " дивись він в титановому корпусі, хочеш я його постукаю..." Результат думаю зрозумілий. Як я і описував моделі Т це як Термінатор Т-1000. Далі по якості йдуть Х. Я не кажу про Леново. Читав книгу як корпорацію ІВМ через кротів розвалили з середини...а потім задешево продали. Чого тільки був вартий перший пра пра сенсорний смартфон від ІВМ який випередив час. З огляду на нашу теперішню ситуацію в країні, розвал з середини через агентів і досі працював... В мріях і планах Т60, Х60 та А30Р-космічний з НАСА...
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

Радий, що для когось стаття стала цікавою.
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

В мене були Fujitsu, Asus, HP, DELL та Lenovo. Після проичитання захотілосья IBM купити :D.
Купляємо Х60 знаходимо до нього повноцінну докстанцію з dvdrw, ставимо туда додатковий турбокеш 1гб та міняємо екран на сучасніший lcd замість tft, ну і звісно розширена батарея та 4 ГБ швидкої оперативної пам'яті. ssd 120 і він у нас тоді стає космос космічний. Цінник за таку збірку буде до 4 тис.грн. але це буде маленька універсальна машина з відбитками пальців , вайфаєм, мультимедійними можливостями та у малому легкому корпусі із сплаву. Її можна брати в дорогу, на ній працює як 7 так і ХР.
tonks
Повідомлень: 36
З нами з: 11 червня 2022, 21:53

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення tonks »

IBM знайти важко, але всеж менi повезло, маю такий апарат, живий, правда бiос не анг :lol:
Вкладення
277924212_515968946762932_8845759229253341789_n.jpg
277990407_1449911608756952_7121756444258542489_n.jpg
278067835_1347967219017954_88380394635055313_n.jpg
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

tonks писав: 01 жовтня 2022, 10:34 IBM знайти важко, але всеж менi повезло, маю такий апарат, живий, правда бiос не анг :lol:
Подобається це синє лого, і апаратик гарний по дизайну, але вот правда ціна на мишку і клавіатуру до такого апарату зараз мені зовсім не подобається 😁😁😁 клавіатури від 1500 мишки від 500.
tonks
Повідомлень: 36
З нами з: 11 червня 2022, 21:53

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення tonks »

Нуу я не сильно ганяюсь за всим таким шоб в оригiналi все, менi бiльш цiкавi системники, вiдновити, довести все до ума, подобаэться шуршання вiнтiв cтарих, звук запуску Win98 :mrgreen:
vaz2101
Повідомлень: 291
З нами з: 21 червня 2022, 11:02

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення vaz2101 »

tonks писав: 01 жовтня 2022, 10:44 Нуу я не сильно ганяюсь за всим таким шоб в оригiналi все, менi бiльш цiкавi системники, вiдновити, довести все до ума, подобаэться шуршання вiнтiв cтарих, звук запуску Win98 :mrgreen:
О,о-о, мої вітання, рідна душа...звук hdd і дати йому другий шанс та оживити його це прям мої слова. Я коли до знайомого приношу свої "хотєлки" на осциллограф він мені каже знову ти нікрофілиш, дай їм спокійно померти вони своє відробили, а я кажу ні, хай ще поживуть 😁
Аватар користувача
monoxrom
Повідомлень: 6
З нами з: 02 жовтня 2022, 20:00
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: ЛОНГРІД-1 (про IBM)

Повідомлення monoxrom »

Перший ноутбук Lenovo серії ThinkPad відправили у космос у 1993 році.
А точно то був леново? чи може ІВМ?

----------------
та не такі вже і міцні ті сінпади, багато їх з 90-х просто розвалюється, пластик тріскається, а там де покриття таке було типу під резину то стає мягке... час бере своє :(
Відповісти